Verlenging uitstel van belastingbetaling


Bij bijna 60 duizend ondernemers lopen op dit moment belastingschulden op terwijl hun uitstel van belastingbetaling is verlopen. Aan ondernemers die nieuwe belastingen niet kunnen voldoen, adviseert de Belastingdienst om het bijzonder uitstel te verlengen. Alleen zo kunnen zij een beroep doen op de huidige aflossingsregeling van 36 maanden.

Dat meldt De Belastingdienst. Verlengen of aanvragen van bijzonder uitstel van betaling kan tot en met 30 juni op belastingdienst.nl/bijzonderuitstel. Bijna 250 duizend ondernemers hebben op dit moment betalingsuitstel voor hun coronaschuld bij de Belastingdienst. Bij elkaar is hiermee zo'n 16 miljard euro gemoeid. De Belastingdienst maakt zich zorgen over een groeiende groep van inmiddels bijna 60 duizend ondernemers. Zij hebben na afloop van hun uitstelperiode nieuwe betalingsachterstanden opgebouwd en hebben nog niet gevraagd om verlenging van hun uitstel.

Oproep

Karin Christophersen, Ketenmanager Inning en Betalingsverkeer bij de Belastingdienst doet daarom een oproep aan ondernemers: "Ondernemers hebben het zwaar genoeg. Dus, twijfel je of je voor 1 juli aan nieuwe betalingsverplichtingen kunt voldoen? Dan raad ik je aan het bijzonder uitstel voor 1 juli aan te vragen of te verlengen. Want wie het uitstel niet verlengt, komt ook niet in aanmerking voor de betalingsregeling."

In de huidige aflossingsregeling moeten ondernemers die gebruikmaken van uitstel van betaling op 1 oktober starten met het aflossen van hun schulden. Dit mag in 36 maanden. Tot het einde van het jaar rekent de Belastingdienst 0,01 procent rente bij het invorderen. Alle ondernemers met bijzonder uitstel van betalen komen in aanmerking voor de betalingsregeling, mits zij na afloop van de uitstelperiode hun belastingen weer op tijd betalen. Lukt dat niet, dan kunnen zij hun betalingsuitstel verlengen tot 1 juli. Ook ondernemers die nog niet eerder uitstel aanvroegen, kunnen nog tot 1 juli bijzonder uitstel van betalen aanvragen.

Meer lucht

Staatssecretaris van Financiën Vijlbrief heeft eerder in de media aangegeven dat het ministerie van Financiën en de Belastingdienst mogelijkheden verkennen om ondernemers nog meer lucht te geven om hun schulden terug te betalen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan het later starten met terugbetalen en het verlengen van de terugbetalingsperiode. Het kabinet zal hierover een besluit moeten nemen. Ongeacht de uitkomst blijft het belangrijk op tijd het uitstel te verlengen om in aanmerking te komen voor de aflossingsregeling.


<< Terug naar de nieuwslijst