Elektrische fiets van de zaak en aansprakelijkheidsrisico


En e-bikes vallen ook niet onder de wet die regelt dat voor motorrijtuigen een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Voor zakelijke e-bikes moet een speciale verzekering worden afgesloten. Niet alle werkgevers weten dat.

Fiets van de zaak

De nieuwe fietsregeling die sinds 1 januari 2020 geldt, is van toepassing op fietsen, elektrische fietsen, speed-pedelecs en bromfietsen die mede door menselijke spierkracht worden aangedreven en zijn uitgerust met een elektromotor.

De waarde van het privévoordeel van een fiets van de zaak wordt forfaitair berekend aan de hand van een bijtelling van 7 procent.

Aansprakelijkheidsverzekering

De waarde van het privégebruik van de verschillende soorten fietsen van de zaak wordt op gelijke wijze vastgesteld. De verschillende soorten fietsen worden echter wel anders behandeld als het gaat om het afdekken van het aansprakelijkheidsrisico.

Recent was in het nieuws dat een pizzeria failliet was verklaard nadat de eigenaar aansprakelijk was gesteld voor schade veroorzaakt met een elektrische fiets van de zaak. Een pizzabezorger reed tijdens zijn bezorgdienst met zijn elektrische fiets van de zaak een voetganger aan. De eigenaar dacht dat de schade van de voetganger werd gedekt door de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven, maar hij kwam bedrogen uit.

WA-verzekeringsplicht

In de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen (WAM) staat dat voor motorrijtuigen een verzekeringsplicht geldt. Voor de speed-pedelec gelden dezelfde regels als voor de bromfiets. Dit betekent dat het afsluiten van een WA-verzekering verplicht is voor de speed-pedelec. Deze WA-verzekeringsplicht geldt echter niet voor de elektrische fiets van de zaak.

Uitgesloten van dekking

Als de werknemer schade veroorzaakt met de elektrische fiets van de zaak tijdens privégebruik, wordt de schade gedekt door de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). In de voornoemde situatie was schade veroorzaakt tijdens zakelijk gebruik expliciet uitgesloten van de AVP-dekking. Dit gold ook voor de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB).

Motorrijtuigen zijn over het algemeen uitgesloten van dekking, omdat schade veroorzaakt met een motorrijtuig doorgaans wordt gedekt door de verplicht gestelde WA-verzekering. Maar de WA-verzekeringsplicht geldt dus meestal niet voor elektrische fietsen.


Lees meer bij de bron van dit artikel

<< Terug naar de nieuwslijst