Vier invloeden van robotica op tuinbouwsector in 2019


Zoals altijd zoeken telers hun heil in de technologie voor het oplossen van problemen, zoals wereldwijd groeiende tekort aan arbeid en voedsel. Kunstmatige intelligentie, veldsensoren en data-analyse zijn voorbeelden van moderne systemen die hiervoor gebruikt worden. Er is echter één segment waarin al deze technologieën samenkomen en dat is robotica. Robots die in de tuinbouwsector gebruikt worden, ook wel agribots genoemd, worden beschouwd als één van de belangrijkste trends die in 2019 van grote invloed zal zijn op de sector. 

Robots kunnen een oplossing bieden bij de aanpak van het dalend aantal arbeidskrachten waar telers door geplaagd worden en de processen nog efficiënter maken, terwijl er op loonkosten bespaard kan worden. Geavanceerde robot-systemen kunnen planten bovendien verzorgen en oogsten, evenals gegevens over de teelt verzamelen en de productiviteit verhogen. Er bestaan al diverse robots die deze taken uit kunnen voeren en een aantal andere zal binnenkort op de markt verschijnen. Nu de robot niet meer weg te denken is uit de tuinbouwsector, bestaat de verwachting dat de waarde van de markt van robot-systemen tegen 2022 naar €11,2 miljard gegroeid zal zijn. 

Dit zijn de vier voornaamste gebieden waarop robots in 2019 invloed uit zullen gaan oefenen: 

1. Robots als oplossing voor tekort aan arbeidskrachten
In de tuinbouwsector in de Verenigde Staten is er sprake van een groeiend tekort aan arbeid. Dit probleem was een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling van oogstrobots, zoals die van Harvest CROO Robotics Systems. Systemen zoals deze kunnen evenveel werk verzetten als 30 mensen. 

Het is indrukwekkend waartoe deze machines in staat zijn. Dit zal ongetwijfeld de angst oproepen dat ze op den duur al het werk over zullen nemen. Tuinbouwdeskundige Jonathan Gill: "Deze banen zijn al verloren gegaan. We willen het vaardigheidsniveau van arbeidskrachten eigenlijk proberen te verhogen zoals zij de vloot kunnen beheren en toezicht kunnen houden op de autonome machines."

2. Er zullen meer planten door robots worden verzorgd en geoogst


Lees meer bij de bron van dit artikel

<< Terug naar de lijst