Brancheverenigingen teleurgesteld over uitblijven aanpassing bpm-tabel


De auto's worden fors duurder, denken de brancheverenigingen.Staatssecretaris Menno Snel meldde onlangs aan de Tweede Kamer geen reden te zien de bpm-tabel al in 2019 in lijn te brengen met de WLTP en negeert daarmee de wens van de autobranche.

Branchevereniging Bovag vindt het jammer en is teleurgesteld dat staatssecretaris Menno Snel heeft besloten de bpm-tabel niet aan te passen aan de uitkomsten van de WLTP-test. Dat laat woordvoerder Paul de Waal van Bovag aan Automotive weten. "Wij denken echt dat er een aanpassing van de bpm-tabel nodig is", aldus De Waal. "Volgens de staatssecretaris is er nu nog te weinig data beschikbaar. Er zal iedere maand meer data en dus bewijs bij komen dat een aanpassing echt nodig is."

RAI Vereniging is bijzonder teleurgesteld. "De consument krijgt nu de rekening van de overgang naar de nieuwe emissietest, terwijl juist met de staatssecretaris en de Tweede Kamer was afgesproken hen te ontzien", aldus de organisatie in een reactie. RAI Vereniging verwacht dat de autobelastingen op nieuwe auto’s komende periode weer verder stijgen en auto's daardoor nog duurder worden.

"De overgang naar WLTP gaat met veel onzekerheden gepaard en uit diverse onafhankelijke onderzoeken blijkt dat bij de nieuwe emissietest de gemiddelde CO2-uitstoot zo’n 10 gram hoger ligt. Voor andere EU-lidstaten was dit wel voldoende aanleiding om de autobelastingen tussentijds aan te passen, maar voor Nederland blijkbaar niet." RAI Vereniging dringt er bij de Tweede Kamer op aan om zo snel mogelijk met de staatssecretaris in gesprek te gaan en als nog te verzoeken de bpm-tarieven aan te passen en daarmee "de consument te ontzien".


Lees meer bij de bron van dit artikel

<< Terug naar de nieuwslijst