Autoverkopen stabiliseren in 2019


De verkoop van nieuwe personenauto’s komt in 2019 uit op 440.000 stuks, een stabilisatie ten opzichte van dit jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse prognose van brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG.

De eerdere prognose van 430.000 registraties in 2018 is bijgesteld naar 440.000, maar voor komend jaar wordt dus geen verdere toename voorzien. Volgens de brancheorganisaties komt dat vooral door onzekerheid over de effecten van een nieuwe emissietest op de BPM.

Sinds 1 september jl. moeten nieuwe auto's met betrekking tot de CO2-uitstoot worden getest volgens de nieuwe WLTP-methode. Hierdoor valt in de meeste gevallen de CO2-waarde hoger uit en stijgt de aanschafbelasting op een nieuwe auto. Ondanks aandringen van BOVAG en RAI om de BPM-tarieven aan te passen heeft het kabinet recent besloten vooralsnog geen stappen te ondernemen. Dit leidt naar verwachting tot hogere consumentenprijzen. Ondanks de gunstige economische vooruitzichten voor Nederland verwachten de twee belangenorganisaties daarom geen groei in de autoverkopen.

Meer elektrische auto's

De markt voor elektrische auto's groeit in 2019 wel en komt volgens de prognose uit op 28.000 stuks, dat is 6,4 procent van alle nieuwe auto's. Voor dit jaar verwachten RAI Vereniging en BOVAG dat de teller op twintigduizend stuks vol-elektrische auto's uitkomt. Dat is een marktaandeel van 4,5 procent en een derde meer dan de eerdere prognose van 15.000. De stijging is vooral te danken aan nieuwe modellen die volgend jaar op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd. Veel leaserijders willen graag overstappen op een elektrische auto, bleek recent uit onderzoek.

Voor elektrische auto's geldt vanaf 1 januari 2019 het lage bijtellingspercentage van vier procent nog over de eerste 50.000 euro van de consumentenadviesprijs. Daarboven wordt de bijtelling 22 procent.


Lees meer bij de bron van dit artikel

<< Terug naar de nieuwslijst